Under har vi samlet svar på en del av de spørsmålene som vi ofte får.
Pensjonsportalen hos Norsk Pensjon
Ikke alle pensjonsleverandører leverer informasjon om pensjonsavtaler til pensjonsportalen. Hvis du ikke ser avtalen din, så ta kontakt med pensjonsleverandøren direkte. Hvis du ikke vet hvem som er pensjonsleverandøren må du ta kontakt med tidligere arbeidsgiver.
Norsk Pensjon har ikke tilgang til dine pensjonsopplysninger. Dataene som vises i portalen er kun tilgjengelig for deg og Norsk Pensjon har ikke tilgang til ytterligere opplysninger enn det som vises i portalen.
For å få tilgang til dine pensjonsopplysninger i pensjonsportalen må du logge inn. Hvis du ikke har mulighet til dette så kan du benytte vår manuelle svartjeneste som er tilgjengelig her.
Det er ikke alle avtaler som vises i pensjonsportalen som inneholder opplysninger om arbeidsgiver. Dette skyldes at pensjonsleverandøren ikke leverer informasjonen til oversikten i pensjonsportalen. Ta eventuelt kontakt med pensjonsleverandøren direkte som vil kunne hjelpe med ytterligere informasjon.
Folketrygden
Alle som bor eller oppholder seg i Norge og har arbeidsinntekt opparbeider seg rett til Folketrygd. Se mer om dette hos NAV.
Man kan starte utbetaling av folketrygd fra man er 62 år. Utbetalingen vil bli større jo lengre man venter med å ta den ut. Man kan også velge gradert uttak, det vil si at man tar ut en prosentandel (20, 40, 60 eller 80 prosent).
For å starte utbetaling av folketrygd må man søke om dette hos NAV. Du kan søke her.
Hvis du flytter til et EØS-land eller et annet land Norge har trygdeavtale med, kan du ta med deg alderspensjonen din. For enkelte grupper er det likevel begrensninger i retten til å få utbetalt alderspensjon i utlandet. Dette gjelder deg som har pensjon beregnet med ung uføre fordel. For å lese mer om dette gjøre det hos NAV, se her.
Tjenestepensjon
Tjenestepensjon er en pensjonsordning der arbeidsgiver setter av en del av lønnen til pensjonssparing for de ansatte. Alle arbeidstakere både i privat og offentlig sektor har som hovedregel krav på tjenestepensjon. Les mer om tjenestepensjon her.
Som en hovedregel omfattes alle som har lønnet arbeid i et foretak og som har fylt 13 år, rett på tjenestepensjon. I tillegg er det et krav om at den som mottar lønn er pliktig medlem av folketrygden.
For å starte utbetaling av oppspart tjenestepensjon må du ta kontakt med din pensjonsleverandør. De fleste pensjonsleverandørene tilbyr elektroniske løsninger for å starte uttak av pensjon.
Innskuddspensjon
Årlig innskudd skal minst utgjøre 2 prosent av lønn opp til 12 G.
De maksimale satsene arbeidsgiver kan avsette til pensjon er 7 prosent av all lønn opptil 7,1 G, og 25,1 prosent av lønn mellom 7,1 og 12 G.
Avtalefestet pensjon (AFP)
Det finnes to AFP ordninger. En for privat sektor og en for offentlig sektor. AFP i privat sektor er en pensjonsordning for deg som er ansatt i en privat bedrift med en tariffavtale som har AFP som en del av avtalen. Les mer om AFP her.
AFP i privat sektor er en kvalifiseringsordning. Det betyr at du må oppfylle en del vilkår får å kunne få AFP. Du finner mer informasjon om vilkårene her.
AFP en tidligpensjonsordning for deg som er født før 1962. Ordningen gjelder for deg som ønsker å trappe ned eller gå av med full pensjon når du er mellom 62 og 67 år. For deg som er født i 1963 eller senere er ikke regelverket avklart ennå. Du kan lese mer om AFP i offentlig sektor her.
Egen pensjonskonto
Egen pensjonskonto innebærer at alle som er ansatt i privat sektor og som har innskuddspensjon får samlet pensjon som er oppspart fra tidligere. Pensjonen samles på din pensjonskonto i innskuddspensjonsordningen du har hos din nåværende arbeidsgiver. Du kan lese mer om egen pensjonskonto her.
For å reservere eventuelle pensjonskapitalbevis mot flytting må du logge inn i pensjonsportalen hos Norsk Pensjon og gjøre reservasjon av hvert enkelt pensjonskapitalbevis.
For å velge selvvalgt leverandør av egen pensjonskonto må du ta kontakt med den pensjonsleverandøren du ønsker å ha som selvvalgt leverandør.
For å samle dine pensjonskapitalbevis på egen pensjonskonto så raskt som mulig, logger du deg inn i pensjonsportalen og krysser av for «samle nå» for de pensjonskapitalbevisene som du ønsker å få samlet på egen pensjonskonto.
Lurer du på hva ordene og begrepene betyr?
Du kan finne forklaring av ord og begreper om pensjon hos Finans Norge her
Sjekk din pensjon
Hos Norsk Pensjon kan du få en samlet oversikt over dine pensjonsrettigheter både i folketrygden, fra tjenestepensjonsordninger og individuelle avtaler.